Ο πρώτος θάνατος Ιάπωνα εθελοντή που πολεμούσε εναντίον της ρώσικης εισβολής

Ο πρώτος θάνατος Ιάπωνα εθελοντή που πολεμούσε εναντίον της ρώσικης εισβολής

November 17, 2022 0 By anaktisiadmin

Ιάπωνας εθελοντής που μαχόταν στο πλευρό στρατιωτικών της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσικής εισβολής σκοτώθηκε αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση στο Τόκιο. Πρόκειται για το πρώτο θύμα αυτού του πολέμου από την Ιαπωνία.

Ο νεαρός – περίπου είκοσι ετών – σκοτώθηκε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια μάχης, εξήγησε στον Τύπο ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο.

Εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πρόκειται για τον πρώτο Ιάπωνα υπήκοο που γίνεται γνωστό ότι πέθανε στην Ουκρανία «από την έναρξη της εισβολής (της Ρωσίας) τον Φεβρουάριο».

Ιάπωνες διπλωμάτες βρίσκονται στη διαδικασία «να έρθουν σε επαφή με την οικογένεια» για να της προσφέρουν «την απαραίτητη συνδρομή», ανέφερε ο κ. Ματσούνο. Οι ιαπωνικές αρχές δεν έδωσαν καμία άλλη λεπτομέρεια. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Jiji, ήταν μέλος μονάδας που συμμετέχει στην ουκρανική αντεπίθεση στο ανατολικό μέτωπο.

Για μήνες, η ιαπωνική κυβέρνηση καλεί τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Έχει αυξήσει στο μέγιστο επίπεδο την οδηγία της εναντίον των ταξιδιών στη χώρα.

Τον Φεβρουάριο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσκάλεσε εθελοντές από όλο τον κόσμο να ενταχθούν στη «διεθνή λεγεώνα» και να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις εναντίον της ρωσικής εισβολής.

Περίπου 20.000 ξένοι εθελοντές, κυρίως από κράτη της Ευρώπης, ανταποκρίθηκαν τον Μάρτιο στο κάλεσμα του Κιέβου, είχε δηλώσει τότε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

Η Μόσχα, η οποία χαρακτηρίζει τους ξένους που εμπλέκονται στις εχθροπραξίες «μισθοφόρους», υπολόγιζε τον Ιούνιο ότι ο αριθμός τους ανερχόταν σε περίπου 7.000 και διαβεβαίωνε πως 2.000 εξ αυτών σκοτώθηκαν από την έναρξη των εχθροπραξιών. Πολλοί ξένοι μαχητές είναι εξάλλου αιχμάλωτοι πολέμου.

Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές στην Ταϊπέι ανακοίνωσαν πως υπήκοος Ταϊβάν, 25 ετών, που συμμετείχε στον πόλεμο στην Ουκρανία, επίσης στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων, σκοτώθηκε σε μάχη. Επρόκειτο για τον πρώτο γνωστό θάνατο Ταϊβανέζου στη σύρραξη.