Η ομάδα αλπικού σκι της Νορβηγίας δέχθηκε πυρά μετά την αποκάλυψη του επίσημου πλεκτού πουλόβερ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Τα μαύρα και γκρι πουλόβερ έχουν δύο ρίγες οι οποίες, αν και προέρχονται από τη μυθολογία των Βίκινγκς και τη νορβηγική  είναι σύμβολα που χρησιμοποιούνται από τους λευκούς εθνικιστές σε όλο τον κόσμο.

Η ρούνα του Θεού του πολέμου Tyr, επιλεγμένη για την εθνική ομάδα που αντιπροσωπεύει τη νίκη και τη δύναμη, έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς από εθνικοσοσιαλιστές. Η ρούνα της ζωής, η οποία αντιπροσωπεύει τον Yggdrasil – το δέντρο της ζωής – είχε χρησιμοποιηθεί από τους Σκανδιναβούς  για να αντιπροσωπεύσει τη ζωή.

Οι πλεκτές μπλούζες, γνωστές και ως lusekofte ή το πουλόβερ Setesdal, θεωρούνται μέρος της νορβηγικής κληρονομιάς και διατίθενται σε πολλές μορφές και σχέδια.

Όσον αφορά το σκι, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή χειμερινά αθλήματα στη Νορβηγία και είναι το άθλημα όπου κυριαρχεί η μικρή σκανδιναβική χώρα των περίπου 5,2 εκατομμυρίων.

Ένας μεγάλος χονδρέμπορος της Νορβηγίας αρνήθηκε να πουλήσει το εν λόγω πουλόβερ από φόβο ότι οι εθνικιστές και οι εθνικοσοσιαλιστές της Νορβηγίας θα πήγαιναν σε πορείες και θα φορούσαν το πουλόβερ  της ομάδας του σκι.

Αρκετά μέλη της ομάδας δήλωσαν στους New York Times ότι δεν θα φορούν πλέον το εν λόγω πουλόβερ κατά τη διάρκεια των αγώνων στη Νότια Κορέα, που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα.

Στη σκανδιναβική και γερμανική μυθολογία, ο Tyr είναι ένας από τους θεούς πολέμου που αντιπροσωπεύει τη μάχη και τη νίκη και στην δεκαετία του 1930, η εν λόγω ρούνα υιοθετήθηκε από τον NSDAP στην Γερμανία και έγινε γνωστό ως Kampfrune.

Το σήμα σχήματος βέλους απονεμήθηκε στους αποφοίτους του Reichsführerschulen του – μια σχολή ηγεσίας όπου οι κορυφαίοι Ναζί εκπαιδεύτηκαν να είναι οι εκλεκτότεροι άντρες του Χίτλερ.

Σήμερα οργάνωση Nordiska Motstandsrorelsen χρησιμοποιεί ως σύμβολο της το εν λόγω σύμβολο. Η οργάνωση ανεμίζει τις πράσινες, λευκές και μαύρες σημαίες της με την τεράστια ρούνα Τυρ, σε πορείες  κυρίως στη Σουηδία, αλλά και τη Νορβηγία.

Παρά την αμφισβήτηση και την κριτική, ο κατασκευαστής του επίσημου νορβηγικού αλπικού πουλόβερ αρνείται να το αποσύρει , δηλώνοντας ότι οι ρούνες είναι μέρος της σκανδιναβικής κληρονομιάς και δεν ανήκουν στην άκρα δεξιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *