είτε περισσότερα και παραγγείλτε το βιβλίο από το e-shop της Λόγχης

Με το βιβλίο αυτό, που αποτελεί καρπό της συνεργασίας ενός Έλληνα και ενός Βραζιλιάνου ιστορικού, συνεχίζεται η προσπάθεια που είχε αρχίσει το 2014, οπότε εκδόθηκε, από τη «Λόγχη» πάντοτε, το έργο «Ο πόλεμος και ο κόσμος». Έχοντας, τώρα, οι δύο συγγραφείς ως κύριο πεδίο μελέτης τη Β΄ Παγκόσμια σύρραξη, συνεχίζουν τη συστηματική προσπάθειά τους να διαφωτίσουν, γενικότερα, τα βαθύτερα αίτια των ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ των λαών και, ειδικότερα, να ερμηνεύσουν την κατά το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1940 ήττα των Δυνάμεων του Άξονα. Παράλληλα, προσπαθούν να δώσουν επιμελημένη απάντηση σε κοινωνικής φύσης ερωτήματα τα οποία σήμερα, λόγω της ουσιαστικώς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, απασχολούν ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα της ανθρωπότητας.

Ειδικώς όσον αφορά τον Έλληνα αναγνώστη, ενδιαφέρον ιδιαίτερο παρουσιάζουν τα εξής σημεία:
1 Η πλήρης διαλεύκανση της στάσης του Ιωάννη Μεταξά ως προς το Γ΄ Ράιχ. Η αντιπαλότητα, πράγματι, του πρώτου προς το δεύτερο υπήρξε αληθινή και διαρκής. Κατά συνέπεια, υπήρξε αυτός ειλικρινέστατος, όταν, καθώς ξημέρωνε η 28η Οκτωβρίου 1940, είπε το «Όχι» στους Ιταλούς, δεδομένου ότι πολύ καλά ήξερε ότι ο ελληνοϊταλικός πόλεμος τελικώς θα εξελισσόταν και σε ελληνογερμανικό. Τα αίτια, μάλιστα, της στάσης αυτής του Μεταξά προς τη Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ διερευνώνται συστηματικώς και παρουσιάζονται λεπτομερώς.

Οι διπλωματικές ενέργειες της Αγγλίας
2 Εξηγείται –επιτέλους!- το γιατί το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα ακολούθησε, ήδη από τη λήξη του Β΄ Παγκόσμιου πόλεμου, αταλάντευτη πορεία προς τον «Κομμουνισμό με ανθρώπινο πρόσωπο», τον «Δημοκρατικό Σοσιαλισμό», τη μέσω της –σταθερώς ειρηνικής- διείσδυσης «ανθρώπων του» στους μηχανισμούς πολιτιστικής δημιουργίας τελική άλωση του Κράτους, τον «Ευρωκομμουνισμό» και τα παρεμφερή. Το θέμα είναι απλό, απλούστατο: Τον Μουσολίνι, που οι Άγγλοι είχαν πείσει να κηρύξει, το 1940, τον πόλεμο κατά της Γαλλίας και της… Αγγλίας, επίσης Άγγλοι τον σκότωσαν την άνοιξη του 1945. Και αυτοί ακριβώς οι Άγγλοι αμέσως μετά έδωσαν στην ηγεσία των Ιταλών κομμουνιστών την υπολογίσιμη ποσότητα χρυσού που ο Duce είχε μαζί του – υπό την προϋπόθεση πως αυτοί οι τελευταίοι θα αναλάμβαναν τη –χωρίς καμία δυσάρεστη για αυτούς συνέπεια, εξυπακούεται- ευθύνη της θανάτωσης του φασιστή ηγέτη και θα ευθυγραμμίζονταν με τις «οδηγίες του Λονδίνου».
3 Χάρη στον Βραζιλιάνο ιστορικό, επισημαίνονται τα κύρια χαρακτηριστικά της προπαγάνδας που, κυρίως από τις Η.Π.Α., ασκήθηκε σε βάρος του Άξονα σε όλη τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα χαρακτηριστικά αυτά ήταν: χρήμα και έρωτας. Και οι καλόπιστοι ή μάλλον αφελείς νεανίες εκείνης της εποχής έσπευδαν να πολεμήσουν «για τη Δημοκρατία» καλόπιστα τρέφοντας την –τελείως αβάσιμη βέβαια- πεποίθηση ότι «Δημοκρατία= Πολλά λεφτά – εύκολα κορίτσια». Τις συνέπειες της κολοσσιαίας αυτής εξαπάτησης τις βιώνει σήμερα σχεδόν το σύνολο της ανθρωπότητας.

Εξάγοντας χρήσιμα συμπεράσματα
Με την ευκαιρία των ανωτέρω επιστημονικών προβληματισμών και έχοντας αυτούς ακριβώς ως σημείο αφετηρίας, δίνεται απάντηση και σε άλλα ερωτήματα που εξακολουθούν να ταλανίζουν το κοινό της χώρας μας.
Συγκεκριμένα:
4 Καταδεικνύεται, μετά από τις επίμονες ερωτήσεις στις οποίες το αναγνωστικό κοινό της «Λόγχης» υπέβαλε τον Έλληνα συγγραφέα του βιβλίου, η χώρα που ήδη αποδεικνύεται ως κοιτίδα του –παγκόσμιου- Τεκτονισμού.
5 Αναλαμβάνεται μία –ακροθιγής στην πρώτη της φάση- προσπάθεια φιλολογικής προσέγγισης κειμένων της Χριστιανικής Γραμματείας. Τα αποτελέσματα, μάλιστα, της προσέγγισης αυτής είναι πιθανόν να αναδυθούν στο εγγύς μέλλον, με συνέπειες λίγο-πολύ ευεργετικές για τους Νεοέλληνες.
Παρά την πυκνότητα των νοημάτων του πάντως, το βιβλίο των δύο ιστορικών δεν είναι δύσκολο στην ανάγνωση. Και οπωσδήποτε χάρη σε αυτό ανοίγονται νέα μέτωπα στην επιστημονική έρευνα και, συνακολούθως, την αντιμετώπιση των καταστάσεων που σήμερα μας ταλανίζουν εξουθενωτικά…

δείτε περισσότερα και παραγγείλτε το βιβλίο από το e-shop της Λόγχης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *