Το μόνο διασκεδαστικό με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις των στελεχών του, το ιδεολογικό στίγμα της αριστεράς δεν λείπει ποτέ. Εκτός από διασκεδαστικό είναι και πολύ χρήσιμο για κάποιον (μαντέψτε ποιον) που απεχθάνεται την ενασχόληση του με ενοχλητικά θέματα, όπως το αμιγώς πολιτικό τοπίο της χώρας.
Οι αριστεροί λοιπόν, δεν ξεχνούν ποτέ και πουθενά να μας τονίζουν ότι είναι αριστεροί. Θα τους το αρνηθούμε εμείς; Τι μας λένε συνεχώς; Μπορεί να μην δηλώνουν ρητώς τις θέσεις και τις όποιες ιδεολογικές τους τοποθετήσεις, αλλά κάποιος αν προσέξει που εστιάζουν την ρητορική τους, θα καταλήξει στον πυρήνα της: Αντίθεση.

Πυρήνας των θέσεων που εκφράζουν είναι η αντίθεση. Είναι ντροπή για αυτούς να συμφωνούν με τον οποιονδήποτε άλλο. Είναι αντίθετοι με ό,τι συνέβη στη χώρα μέχρι σήμερα και αντίθετοι με τα όσα θα συμβούν αν χάσουν την εξουσία. Για τις μέρες της δικής τους διακυβέρνησης, χρησιμοποιούν τους αγαπημένους τους λεκτικούς αντικατοπτρισμούς. Τι έγινε; Σου λένε ότι έγινε ακριβώς το ανάποδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθε στην εξουσία επειδή εξέφρασε ανοικτά τις θέσεις του για την οικογένεια, τη θρησκεία, τη φυλή, τη Μακεδονία.
Αυτά όχι μόνο δεν τα εξέφρασε, αλλά τα απέκρυψε εντέχνως, στις περιπτώσεις που δεν είπε ψέματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία ως αντιμνημονιακός, αντίθετος δηλαδή προς τα μνημόνια. Τι μας λένε οι ΣΥΡΙΖΑίοι όταν εκφράζεται κάποια πατριωτική ή εθνική άποψη; Ότι τέτοιες απόψεις είναι “φασιστικές”. Φυσικά η αντίθεση δεσπόζει καθώς ο “αντιφασισμός” είναι η αιχμή του δόρατος στην προπαγάνδα τους.
Η βάση της πολιτικής τους έκφρασης είναι η αντίθεση. Αν συνδυάσουμε το γεγονός της αφηρημένης τοποθέτησης σε θέματα που αφορούν την δική τους στάση και θεώρηση, με το ότι δηλώνουν περήφανα και δυνατά “αντί”, γιατί να μην πιστέψουμε ότι βασίζονται σε μια στείρα, εμμονική και αβάσιμη αντίθεση;
Δεν είναι όμως μόνο οι αριστεροί, καθώς και στη Νέα Δημοκρατία το “αντι-συριζισμός” προπαγανδίζεται πολύ έντονα. Καμία ιδεολογικο-πολιτική τοποθέτηση δεν μπορεί να διαρκέσει χωρίς γερές βάσεις. Περιπτώσεις σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να χαρακτηριστούν ως θνησιγενείς, αφού στερούνται σταθερής βάσης.
Στον αντίποδα, η δική μας θεώρηση υπάρχει τόσους αιώνες, όχι επειδή έχει ρίζες αλλά επειδή αποτελεί προϊόν τους. Η αυθυπαρξία των ιδεών μας είναι εκείνη που τις καθιστά διαχρονικές, πάντα επίκαιρες αλλά πάνω από όλα ρωμαλέες. Δεν χρειάζεται να διαφωνούμε με κάτι για να υπάρχουμε ή για να εμπλουτισθούμε ρητορικά.

Εμείς δεν έχουμε φτάσει στη κατάντια να προσπαθήσουμε να καλύψουμε ή να υποκαταστήσουμε τις ιδέες μας με αντίθεση. Ας το πάρουν απόφαση, υπάρχουμε γιατί υπάρχουν αυτά τα χώματα και τα χώματα δεν χάνονται ποτέ!

Μιχάλης Τάντης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *