«Ο Εθνικισμός είναι στάση ζωής», συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Αργυρίου για τη νέα ποιητική συλλογή «Της Πατρίδος, της Φύσης, της Αγάπης»

«Ο Εθνικισμός είναι στάση ζωής», συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Αργυρίου για τη νέα ποιητική συλλογή «Της Πατρίδος, της Φύσης, της Αγάπης»

November 12, 2022 0 By anaktisiadmin

Σήμερα έχουμε την χαρά να συνομιλήσουμε με τον Κωνσταντίνο Αργυρίου. Έναν νέο άνθρωπο και ποιητή του οποίου η πρώτη του ποιητική συλλογή, με τίτλο «Της Πατρίδος, της Φύσης, της Αγάπης» εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις Λόγχη.

Κώστα είσαι νέος άνθρωπος, 40 χρόνων, μίλησε μου για τις ιδέες σου.
Είμαι Εθνικιστής και για εμένα ο Εθνικισμός και η αγάπη προς την Πατρίδα είναι η στάση ζωής η οποία πρέπει να διέπει όλους τους Έλληνες.

Τι σημαίνει λοιπόν για εσένα Πατρίδα;
Πατρίδα για εμένα δεν είναι μόνον τα στενά γεωγραφικά όρια της χώρας μου.
Είναι η πόλη μου, το χωριό μου, οι αναμνήσεις όσων έχω ζήσει στα παιδικά μου χρόνια, η οικογένεια μου και φυσικά οι πρόγονοι μου που ζουν μέσα μου.
Και το κυριότερο, Πατρίδα μου είναι και όλες οι περιοχές που δυστυχώς βρίσκονται ακόμη στα χέρια των εχθρών μας.

Η ποίηση είναι η έκφραση μου

Διάβασα τα ποιήματα σου και τα βρήκα, όχι εξαιρετικά, αλλά σύμφωνα με την γλώσσα της ποίησης εμπνευσμένα. Τι σε έκανε να στραφείς στον ποιητικό λόγο για να εκφραστείς;
Μου βγήκε αυθόρμητα. Από το 2004 μεταφέρω τις σκέψεις μου, τις εμπειρίες και τα βιώματα μου στο χαρτί.

Τα ποιήματα σου σε αυτό το πρώτο σου βιβλίο, εκτός από έναν διάχυτο Πατριωτισμό εκπέμπουν και μια αγάπη προς την γη. Γιατί;
Μα η γη που έσκαψαν ο πατέρας μου και ο παππούς μου είναι κομμάτι της ίδιας μου της ύπαρξης.

http://logxi.com/product/tis-patridos-tis-fysis-tis-agapis/

Το ποίημα σου “Ρίμινι- Μυστράς” αναφέρεται στον Γεώργιο Πλήθωνα Γεμιστό. Γιατί, τι σημαίνει για εσένα αυτός ο μεγάλος νεοπλατωνικός φιλόσοφος της ύστερης βυζαντινής εποχής;
Όποιος έχει διαβάσει για τον Πλήθωνα Γεμιστό και για το ποιος ήταν θα καταλάβει το ποίημα.
Σε ότι αφορά τον τελευταίο στίχο θα απαντήσω με ερώτηση.
Είμαστε οι Εθνικιστές ελεύθεροι πραγματικά ή μήπως ζούμε σε έναν δικό μας κόσμο πιεζόμενοι από μία ανελεύθερη κοινωνία;
Εγώ νομίζω ότι εάν ο Πλήθωνας γύριζε σήμερα πίσω στην ζωή, ακόμα και οι ίδιοι οι δικοί μας θα τον υποδέχονταν με διάφορα επίθετα.

Κώστα σε ευχαριστώ πολύ για την κουβέντα που είχαμε. Εύχομαι η πρώτη σου ποιητική προσπάθεια να στεφθεί με επιτυχία και με το καλό περιμένουμε την δεύτερη σου συλλογή.

Εγώ σας ευχαριστώ και ελπίζω το αναγνωστικό κοινό να αγκαλιάσει αυτήν μου την προσπάθεια. Έτσι εκφραζομαι.