060317-polwnia02Την 1η Μαρτίου στη Βαρσοβία πραγματοποιήθηκε πορεία με συλλαλητήριο στη μνήμη των Καταραμένων Στρατιωτών, ενός αντι-κομμουνιστικού κινήματος αντίστασης στην Πολωνία, που αγωνίστηκε ενάντια στην κόκκινη κατοχή μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η μνήμη των Καταραμένων Στρατιωτών εξακολουθεί να προκαλεί έντονες συζητήσεις τόσο στην πολωνική κοινωνία, αλλά και μεταξύ των ιστορικών.
Μέχρι τώρα, η τύχη πολλών μελών του κινήματος αυτού είναι άγνωστη και προσπαθούν να πραγματοποιήσουν εκταφές προς αναζήτηση απαντήσεων . Οι φορείς αυτοί, υπεύθυνοι των ερευνών, αντιμετωπίζουν συχνά ισχυρή γραφειοκρατική αντίσταση.

060317-polwnia03

Με την αλλαγή της κυβέρνησης στην Πολωνία,η  1η Μαρτίου έχει  οριστεί ως η επίσημη ημέρα μνήμης των Καταραμένων Στρατιωτών . Οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της Βαρσοβίας, φωνάζοντας εθνικιστικά συνθήματα που εξυμνούσαν τα κατορθώματα της αντι-κομμουνιστικής αντίστασης. Η πορεία κινήθηκε προς τη φυλακή που τότε αιχμαλώτιζαν τους εχθρούς του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Πολωνία.

060317-polwnia01

Στη φυλακή, η πομπή σταμάτησε και όλοι μαζί τραγούδησαν τον ύμνο της Πολωνίας. Στη συνέχεια, οι διοργανωτές της παρέλασης πραγματοποίησαν ομιλίες  και ο λόγος δόθηκε σε έναν από τους μαχητές της Armia Krajowa (Εγχώριου Στρατού), ο οποίος πέρασε από τα μπουντρούμια του καθεστώτος και ζει μέχρι σήμερα. Στην ομιλία του, ο βετεράνος εξέφρασε τη χαρά ότι οι νέοι άνθρωποι εξακολουθούν να θυμούνται τα κατορθώματα των προκατόχων τους και ζήτησε την αμείλικτη συνέχιση του αγώνα ώστε να ανακαλύψουν επιτέλους την αιτία που τα ξεκίνησε όλα αυτά .

Στο τέλος, οι συμμετέχοντες της πορείας εναπόθεσαν λουλούδια στους τοίχους της φυλακής και απέτισαν φόρο τιμής κρατώντας ενός λεπτού σιγή.

060317-polwnia04

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *