Το Εφετείο των Βερσαλλιών δικαίωσε τον Ζαν Μαρί Λεπέν και του απέδωσε την ιδιότητα του επίτιμου προέδρου του Εθνικού Μετώπου αλλά όχι και την ιδιότητα του μέλους του κόμματος.
Ο ιστορικός ηγέτης του κόμματος αισθάνθηκε εν μέρει δικαιωμένος με την λήξη αυτής της, τουλάχιστον, περίεργης υπόθεσης που δίχασε το Front National.
Το παράδοξο όμως της απόφασης του Εφετείου να τον αναγνωρίσει μεν ως επίτιμο πρόεδρο, επιβεβαιώνοντας όμως παράλληλα τον αποκλεισμό του από το κόμμα, την απώλεια δηλαδή της κομματικής του ιδιότητας, όπως υπογράμμισε νωρίς το πρωί ο εκπρόσωπος του Εθνικού Μετώπου.

Πώς είναι δυνατόν ένα μη μέλος να έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στα διοικητικά όργανα του κόμματος; Αυτό ακριβώς το ερώτημα θα μπορούσε να τεθεί άμεσα ενώπιον των μελών του Εθνικού Μετώπου στο συνέδριο του κόμματος στις 10 με 11 Μαρτίου στη Λιλ, όπου ως επίτιμος ο Ζαν Μαρί Λεπέν θα είχε θεωρητικά πλέον το δικαίωμα για την εναρκτήρια ομιλία.
Η αντίδραση του Εθνικού Μετώπου ήταν ωστόσο άμεση μετά την απόφαση του Εφετείου: Δεν θα επιτραπεί στον Λεπέν η είσοδος στο συνέδριο. Άλλωστε η πρόεδρος Μαρίν Λεπέν έχει ήδη πάρει τα μέτρα της, προβλέποντας αυτήν την «παράλογη», όπως είχε δηλώσει, απόφαση του δικαστηρίου.

Τον Μάρτιο στο Συνέδριο του Εθνικού Μετώπου αναμένεται ότι θα επικυρωθεί τελικά το νέο καταστατικό, στο οποίο έχει διαγραφεί ο Ζαν Μαρίν Λεπέν και δεν υφίσταται πλέον η θέση του επίτιμου προέδρου. Στο ίδιο συνέδριο ακούγεται ότι θα αποφασιστεί η γενική αναδόμηση του κόμματος καθώς και η μετονομασία του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *