«Κράτος είναι η εκδήλωση της δύναμης όλων των πολιτών. Δεν δύναται να υπάρξει κράτος του οποίου τις επιδιώξεις να μην αισθάνεται, να μην αναγνωρίζει και να μη τις επιδοκιμάζει ο λαός.
Κράτη βίας, στηριζόμενα αποκλειστικά στις λόγχες είναι παροδικά.
Εκεί όπου ο πολίτης αισθάνεται ότι το κράτος είναι η πραγματική εκδήλωση της θέλησης των συμπολιτών του, εκεί το κράτος είναι κράτος πραγματικό, είναι κράτος διαρκές. Διότι η συνάφεια του κράτους αυτού με το αίσθημα των πολιτών, είναι τέλεια. Τότε το κράτος αυτό είναι η ίδια η κοινωνία, εκδηλωμένη δυναμικώς!».
Ποιος μπορεί να διαφωνήσει με τα παραπάνω; Κανείς, θα πει κάποιος. Και όμως, αν πούμε ότι τα λόγια αυτά ανήκουν στον αξεπέραστο Εθνικό Κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά, κάποιοι θα διαφωνήσουν.
Ποιοι; Οι αριστεροί φυσικά. Όχι για κάποιο λόγο ουσίας, αλλά επειδή τα λόγια αυτά δεν γράφτηκαν από τη πένα κάποιου μακρυμάλλη και αξύριστου διανοητή. Αυτή είναι η μικρότητά τους, αυτό είναι το μεγαλείο μας. Αυτή είναι η βάση του μεγάλου φόβου αριστερών και νεοφιλελεύθερων. Οι πλατιές μάζες δεν πρέπει να μάθουν τι εστί εθνικισμός γιατί αν το μάθουν, τότε το σάπιο μήλο που ταΐζει τα σκουλήκια θα βρεθεί στα σκουπίδια.
Αυτή όμως είναι και η μεγάλη μας αλήθεια: εκφράζουμε ανθρώπους και όχι τάξεις. Έχουμε συνείδηση εθνική και όχι συντεχνιακή.
Οι διαφορές με τους αντιπάλους μας, είναι διαφορές ποιότητας αν το σκεφτεί κάποιος. Το εύκολο είναι κάποιος να διαιρεί ώστε να είναι ευκολότερο να επικρατήσει.
Η ενότητα όμως, θέλει ψυχή, θέλει μυαλό, θέλει όραμα. Χωρίς αυτά, το πολύ- πολύ κάποιος να γίνει πρωθυπουργός ενός χρεωκοπημένου προτεκτοράτου και να τάζει επιδόματα και προσλήψεις στο δημόσιο, εν όψει εκλογών.
Ο πρωθυπουργός όμως δεν σημαίνει ότι είναι και ηγέτης ενός λαού. Αυτή είναι η σημαντικότερη ποιοτική μας διαφορά.
Ο νικητής μιας εκλογικής διαδικασίας είναι νικητής, όχι ηγέτης. Η πορεία όμως του έθνους χρειάζεται καπετάνιους και όχι πηδαλιούχους. Δεν είναι κακό να είναι κάποιος απλός πηδαλιούχος. Κακό είναι όταν ο πηδαλιούχος, παριστάνει τον καπετάνιο.
Ο ηγέτης όμως εμφανίζεται όταν η κατάσταση, φαίνεται, να έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι δύσκολες καταστάσεις γεννούν τους ήρωες.
Υπερέχουμε και μάλιστα ξεκάθαρα, γιατί εκφράζουμε ιδέες με ποιοτικά, κοινωνικά και εθνικά χαρακτηριστικά. Επομένως εκφράζουμε ιδέες υπέρ όλων. Οι ιδέες των αντιπάλων μας δεν μπορούν να έχουν ένα τέτοιο εύρος, όσο και αν κομπάζουν για το αντίθετο.
Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε κάτι: Οι περισσότεροι είναι εθνικιστές, αλλά (δυστυχώς) ακόμη δεν το έχουν καταλάβει!
Μιχάλης Τάντης
More Stories
Sergion Ramelli, μια ιστορία που δημιουργεί ακόμη φόβο
Ανήμερα του ετήσιου εορτασμού του Σέρτζιο Ραμέλι, μας έρχεται στο νου σαν ένα χτύπημα εκείνη η νύχτα της 29ης Απριλίου...
Αρχαιοφουτουρισμός 20 χρόνια μετά: αυτό που μας βοήθησε να καταλάβουμε o Guillaume Faye
«Η ιστορία μας διδάσκει ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν τους πολιτισμούς τους με βάση κάποιο σχεδιασμό ούτε με δική τους...
Etsi mortuus urit… Αν και νεκρός, καίει ακόμη
«Θα έχεις κερδίσει. Το να σκοτωθείς από την τελευταία προσπάθεια δεν θα έχει πλέον σημασία αν οι άλλοι είναι εκεί,...
«Έκανα σκασιαρχείο απ’ τη ζωή»*, λίγα λόγια για τον Αλέξη Τραϊανό
του Άγγελου Δημητρίου«Ψάχνω τρόπο να πεθάνω γιατί θα μπούμε στην ΕΟΚ. Εγώ δεν θα μπω πουθενά», έγραφε το 1979 ο...
Pierre Drieu La Rochelle… in memoriam
«Αναζητώ συνεχώς τη μοναξιά για να παραδοθώ στον φόβο. Ο φόβος ήταν πάντα μαζί μου. Ως παιδί έριξα τον εαυτό...
Αι «ειδοί του Μαρτίου» και η δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα
Η Λέξη Ειδοί προέρχεται από την λατινική λέξη Idus που σημαίνει ήμισυ και αναφέρεται στην ημέρα που διαιρεί τον μήνα...
Recent Comments