Η νίκη του συνασπισμού Ελλάδος-Σερβίας-Μαυροβουνίου και Βουλγαρίας έναντι της οθωμανικής αυτοκρατορίας στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο δεν έβαλε τέλος και στα προβλήματα. Η όρεξη της Βουλγαρίας «είχε ανοίξει» και οραματίζονταν την «Μεγάλη Βουλγαρία» της Συνθήκης του Αγίουουλγαρικές κινήσεις. Σύναψε συνθήκη με την Σερβία και μετέφερε τον κύριο όγκο των στρατιωτικών της δυνάμεων στην κεντρική Μακεδονία μετά το πέρας των επιχειρήσεων στην Ήπειρο. Προτεραιότητα για τον Ελληνικό Στρατό αποτελούσε η Θεσσαλονίκη. Ο αρχιστράτηγος Βασιλιάς Κωνσταντίνος έστειλε τελεσίγραφο στον Βούλγαρο διοικητή να αποχωρήσει από την πόλη. Οι Βούλγαροι επιτέθηκαν στους Σέρβους στην Γευγελή, ο Ελληνικός Στρατός αντεπιτέθηκε και δια της λόγχης εξεδίωξε τους Βούλγαρους και εισήλθε θριαμβευτής στην Θεσσαλονίκη. Στις 19-21 Ιουνίου του 1913 η μάχη του Κιλκίς-Λαχανά απέδειξε την ανωτερότητα και την ικανότητα του Ελληνικού Στρατού.
Οι στρατιώτες μας έδειξαν ασύλληπτη γενναιότητα, αφού τις περισσότερες φορές επιτίθονταν ακάλυπτοι εφ’ όπλου λόγχης κάτω από τα σφοδρά πυρά του βουλγαρικού πυροβολικού. Η μάχη Κιλκίς-Λαχανά άνοιξε τον δρόμο των Ελλήνων προς τον Βορά και διέλυσε τον μύθο του αήττητου του βουλγαρικού στρατού. Το κυριότερο όμως ήταν ότι για ακόμη μία φορά οι ξένοι στρατιωτικού εξύμνησαν τα Ελληνικά Όπλα.
Συγκεκριμένα ο Γάλλος στρατηγός Debeney όταν επισκέφτηκε το πεδίο της μάχης και ενημερώθηκε για τις κινήσεις των αντιπάλων δυνάμεων είπε: «Αυτή η τακτική δεν είναι γαλλική, ούτε γερμανική. Είναι απλά ελληνική». Τότε που δεν μιλούσαμε με «αυστηρά μηνύματα», αλλά με τις λόγχες των Ευζώνων μας.
More Stories
Το παραμύθι του Κωνσταντίνου
ά». Μιά φορά κι’ έναν καιρό, πριν από πολλά χρόνια σε μια όμορφη χώρα, ζούσε ένα μικρό παιδάκι, ο Κωνσταντίνος....
Sergion Ramelli, μια ιστορία που δημιουργεί ακόμη φόβο
Ανήμερα του ετήσιου εορτασμού του Σέρτζιο Ραμέλι, μας έρχεται στο νου σαν ένα χτύπημα εκείνη η νύχτα της 29ης Απριλίου...
Αρχαιοφουτουρισμός 20 χρόνια μετά: αυτό που μας βοήθησε να καταλάβουμε o Guillaume Faye
«Η ιστορία μας διδάσκει ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν τους πολιτισμούς τους με βάση κάποιο σχεδιασμό ούτε με δική τους...
Etsi mortuus urit… Αν και νεκρός, καίει ακόμη
«Θα έχεις κερδίσει. Το να σκοτωθείς από την τελευταία προσπάθεια δεν θα έχει πλέον σημασία αν οι άλλοι είναι εκεί,...
«Έκανα σκασιαρχείο απ’ τη ζωή»*, λίγα λόγια για τον Αλέξη Τραϊανό
του Άγγελου Δημητρίου«Ψάχνω τρόπο να πεθάνω γιατί θα μπούμε στην ΕΟΚ. Εγώ δεν θα μπω πουθενά», έγραφε το 1979 ο...
Αι «ειδοί του Μαρτίου» και η δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα
Η Λέξη Ειδοί προέρχεται από την λατινική λέξη Idus που σημαίνει ήμισυ και αναφέρεται στην ημέρα που διαιρεί τον μήνα...
Recent Comments