Mια ομάδα υψηλόβαθμων πρώην μαρξιστών ανταρτών του FARC, ανακοίνωσε στις 29 Αυγούστου ότι θα ξαναπάρουν τα όπλα, κατηγορώντας την κυβέρνηση της Κολομβίας ότι δεν εφάρμοσε την συνθήκη ειρήνευσης του 2016.
Μία δεύτερη μαρξιστική αντάρτικη οργάνωση, το ELN, που δεν είχε υπογράψει συνθήκη ειρήνευσης με την κυβέρνηση και παρέμενε απομονωμένο σε κάποιες απομακρυσμένες περιοχές της ζούγκλας της Κολομβίας και στα σύνορα με την Βενεζουέλα, καλωσόρισε την ανακοίνωση των πρώην μελών του FARC.
Ωστόσο, για τους πολίτες της Κολομβίας η ανακοίνωση αποτέλεσε έκπληξη. Πολλοί είχαν κατηγορήσει την κυβέρνηση που υπέγραψε την συμφωνία ότι παρέκαμψε τη λαϊκή θέληση και ετυμηγορία, αλλάζοντας ελάχιστα την αρχική ειρηνευτική πρόταση που οι πολίτες είχαν απορρίψει και χωρίς να τους ξαναρωτήσει μέσω δημοψηφίσματος, προσέφερε μια πολλή γενναιόδωρη και χαριστική πρόταση στους τρομοκράτες και εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, του FARC. Οι πολίτες της Κολομβίας δεν επιθυμούσαν να συγχωρεθούν και να διαγραφούν οι χιλιάδες δολοφονίες, βιασμοί και απαγωγές που τα μέλη του FARC διέπραξαν επί δεκαετίες έναντι του απλού πληθυσμού της χώρας.
Ο πρώην στρατιωτικός διοικητής του FARC, Rodrigo Londono και σημερινός ηγέτης του αντίστοιχου νόμιμου πολιτικού κόμματος απολογήθηκε μέσω ραδιοφώνου στους πολίτες της Κολομβίας για την απόφαση των συντρόφων του. Ισχυρίστηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πρώην ανταρτών παραμένουν πιστοί στην συνθήκη ειρήνης του 2016 παρά τις όποιες αμφιβολίες στον τομέα της ασφάλειας και την αύξηση των κρουσμάτων βίας ανάμεσα σε αμετανόητους μαρξιστές αντάρτες και κυβερνητικές δυνάμεις.

Ο ρόλος της Βενεζουέλας και του Μαδούρο
Οι «νέοι» αντάρτες έχουν ήδη επικηρυχθεί από τη κυβέρνηση ενώ ζητήθηκε από την ειδική επιτροπή διερεύνησης των εγκλημάτων των ανταρτών, να τους αφαιρέσει κάθε απαλλαγή και προστασία που προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε με τη συνθήκη ειρήνευσης. Η Κολομβία κατηγόρησε επίσης τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της γειτονικής Βενεζουέλας ότι προστατεύει στο έδαφός της και στηρίζει το ELN (και τώρα πάλι το FARC), μέσω λαθρεμπορίου τροφίμων, ναρκωτικών και ξεπλύματος χρήματος. Εμποδίζοντας έτσι την επίτευξη ειρηνευτικών συμφωνιών με όλες τις ένοπλες μαρξιστικές οργανώσεις. Σε αντάλλαγμα οι Κολομβιανές μαρξιστικές οργανώσεις αποτελούν τη στρατηγική εφεδρεία του σοσιαλιστικού καθεστώτος του Νίκολα Μαδούρο στη Βενεζουέλα σε περίπτωση βίαιης προσπάθειας ανατροπής του.
Από το 2016 που υπογράφηκε η συμφωνία, 7000 αντάρτες είχαν παραδώσει τα όπλα τους σε παρατηρητές του ΟΗΕ. Η ένοπλη σύγκρουση διήρκησε πάνω από 50 χρόνια. Κόστισε τη ζωή σε 200.000 ανθρώπους ενώ 7 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *