Το βιβλίο “Louis Ferdinad Celine, o παράνομους της λογοτεχνίας”, έρχεται να μας παρουσιάσει για πρώτη φορά στα ελληνικά το πορτραίτο ενός τεράστιου Γάλλου λογοτέχνη του 1900. Έρχεται να παρουσιάσει για πρώτη φορά στα ελληνικά ένα περίγραμμα της διάνοιας αυτής που αρκετοί προσπάθησαν να αποδημήσουν αλλά δεν τα κατάφεραν. Η μισανθρωπία του Céline είναι εμφανής στα μυθιστορήματά του. Είναι ένας γιατρός-συγγραφέας ο Céline, ο οποίος κυρίως λόγω των ιδεών του και το ότι βομβαρδίστηκε από ανελέητες καταδίκες, καταλήγει να τιμωρείται και ως γιατρός και ως συγγραφέας. Μαρτυρώντας τη σκληρή εμπειρία της ζωής του, ο Δρ. Destouches – το πραγματικό του όνομα- περιφρονεί την ανθρωπότητα  αλλά ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο φαίνεται και καθήκον του να την φροντίσει.

Με τον Céline δεν αναφέρεται κανείς σε έναν εύκολο, παρήγορο, ευχάριστο ή καταναλωτικό συγγραφέα, αλλά κάποιον με λίγους και απαιτητικούς αναγνώστες. Τότε είναι που αυτοί οι «ισχυροί αναγνώστες»  τον απαλλάσσουν από τον πανικό μιας ιδεολογικοποιημένης εικονογραφίας, για πάρα πολύ καιρό εστιασμένη με αποκλειστικό τρόπο σε έναν αντισημιτισμό που παραμένει στο περιθώριο των έργων του.

Σύγχρονός μας που δεν παραιτήθηκε από την απομάκρυνση, ο  Céline είναι μάλλον  διαρκώς παρών, ένας μάρτυρας της παρακμής μιας Ευρώπης που έχει επιζήσει από τις καταστροφές δύο πολέμων και που δεν βρίσκει ακόμα τη δική της σταθερότητα, ακόμη και τώρα. Λογοτεχνικός καινοτόμος και θυελλώδης πολέμιος αυτής της παρακμής, σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι σε θέση να επικοινωνήσει με τον πολιτισμό μας, όχι μόνο τον λογοτεχνικό, αλλά και αυτόν για την αξία της ελευθερίας της σκέψης και την ανάγκη να εκφράζεται κανείς με κάθε κόστος και χωρίς αυτολογοκρισία.

Στον Celine τονίζονται με βάση την περιφρόνηση του για τον καπιταλισμό, η αηδία για τους δημαγωγούς και τους καταχραστές της πολιτικής, τους διψασμένους για εξουσία αχρείαστους που εξαπατούν τις μάζες και καταλαμβάνουν θεσμούς παρασύροντάς τους στην καταστροφή. Από την άλλη κατάλαβε αμέσως με την επίσκεψή του στην ΕΣΣΔ την καταπίεση και την μιζέρια του κομουνισμού όπου και κεραυνοβόλησε αμέσως με ένα σύγγραμμά του, καταρρίπτοντας όλους αυτούς που υμνούσαν τον δήθεν σοβιετικό παράδεισο.

Έτσι δεν χρειάστηκε πολύ να μπει στο περιθώριο, να απομονωθεί, να στοχοποιηθεί (αφού τόλμησε να ονομάσει και τους υπεύθυνους του Β’ παγκοσμίου πολέμου) και να καταδικαστεί από όλους. Το βιβλίο αυτό θα προσπαθήσει να σας δώσει όλα αυτά με ένα τρόπο απλό. Διαβάζοντας τα έργα του μετά από αυτό το βιβλίο-οδηγό, θα καταλάβετε πολλά και κυρίως το μεγαλειώδες “Ταξίδι στο τέλος της νύχτας”. Καλή συνέχεια.

περιεχόμενα

Ετοιμασία για το ταξίδι μέσα στην νύχτα…

Ο φάρος που μας δείχνει  την πορεία στο σκοτάδι

Ποιος ήταν ο Celine, άρθρο του Francois Gibault*

H μεγάλη έμπνευση είναι ο θάνατος

Συνέντευξη του Louis-Ferdinand Céline στους Louis Pauwels και André Brissaud για το κανάλι RTF

Η τηλεόραση είναι επικίνδυνη για τους ανθρώπους

O Celine στην Σοβιετική Ένωση

Ο Celine εναντίον του Sartre

Το ταξίδι στο τέλος της νύχτας…

Ο συνταγματάρχης των SS, φίλος του Celine

Σχόλια διαφόρων προσωπικοτήτων για τον Celine

O Celine και το βιολογικό δράμα της ιστορίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *