Στη Νότιο Αφρική, ο αρχηγός ενός ακραίου αριστερού κόμματος τραγούδησε ένα τραγούδι που εξυμνούσε τη βία κατά των λευκών κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας μεγάλης εκδήλωσης: “Kill the boer, kill the farmer – Σκότωσε τον Μπόερ, σκότωσε τον αγρότη”.

Πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε συνέδριο των Μαχητών της Οικονομικής Ελευθερίας (EFF) σε στάδιο του Γιοχάνεσμπουργκ για τον εορτασμό της δέκατης επετείου από την ίδρυση του κόμματος. Το EEF είναι, στην πραγματικότητα, ένα ακροαριστερό και μαρξιστικό κόμμα που δημιουργήθηκε από τον Julius Malema, αφού ο τελευταίος αποβλήθηκε το 2013 για τις αμφιλεγόμενες θέσεις του από το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC), το κόμμα που κυβερνά συνεχώς τη Νότια Αφρική από το 1994. Στη σκηνή της εκδήλωσης ο Malema τραγούδησε μπροστά στο πολυπληθές κοινό του: «Kill the boer, kill the farmer». Παλιό τραγούδι που το ρεφρέν του προτρέπει να πυροβολήσουν Μπόερ, τους απογόνους Ευρωπαίων εποίκων που εγκαταστάθηκαν στη Νότια Αφρική. Ενώ τραγουδούσε το τραγούδι,  έκανε και μια χειρονομία με ένα όπλο.

Η βία κατά των λευκών και ειδικότερα οι λεγόμενες «επιθέσεις στο αγρόκτημα» είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα συζήτησης στη Νότιo Αφρική, το οποίο όμως συχνά ελαχιστοποιείται αν δεν δικαιολογείται σε μια ρητορική εκδίκησης κατά της προηγούμενης αποικιακής κυριαρχίας. Ωστόσο, ο John Steenhuisen, αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δημοκρατική Συμμαχία (DA), τάχθηκε κατά της χειρονομίας του Malema, χαρακτηρίζοντάς τον ως «αιμοδιψή τύραννο και δημαγωγό». Σύμφωνα με τον Steenhuisen, η κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης «ομαλοποιούν το μίσος και τον ρατσισμό του Malema ». 

«Αλλά – προσθέτει – ένας πολιτικός ηγέτης που υποκινεί μαζικές δολοφονίες δεν είναι φυσιολογικός. Ένας βουλευτής που ζητά τη δολοφονία ενός ολόκληρου τμήματος της κοινωνίας δεν είναι φυσιολογικό. Το να κλείνουν δειλά τα μάτια οι πολιτικοί στην υποκίνηση εμφυλίου πολέμου δεν είναι φυσιολογικό». Ο Steenhuisen ανακοίνωσε επίσης ότι θα υποβάλει καταγγελία κατά του Malema στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Κριτικές στις οποίες ο Malema απάντησε προκλητικά: «Έλα παιδάκι σε περιμένω».

Ο Elon Musk, Νοτιοαφρικανός στην καταγωγή, μίλησε επίσης για το θέμα, σχολιάζοντας στο Twitter ως εξής: «Πιέζουν ανοιχτά για γενοκτονία κατά των λευκών».

Κωνσταντίνος Μποβιάτσος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *