Ο Κορνήλιος Κοντρεάνου ήταν ο ηγέτης του Ρουμανικού εθνικιστικού κινήματος του μεσοπολέμου, της Λεγεώνας του Μιχαήλ Αρχαγγέλου. Το κίνημα έγινε γνωστό και ως Σιδηρά Φρουρά.

Η ζωή του Κοντρεάνου ήταν ένας αδιάκοπος αγώνας για τα εθνικιστικά ιδεώδη. Από τα φοιτητικά του χρόνια αγωνίστηκε με σθένος ενάντια στον αντεθνικό μπολσεβικισμό. Έπειτα, ο αγώνας συνεχίστηκε ενάντια στα διεφθαρμένα πολιτικά κόμματα που καταπίεζαν τον Ρουμανικό λαό. Η άρχουσα τάξη της Ρουμανίας φάνηκε στον Κοντρεάνου ανάξια να ηγηθεί του Ρουμανικού έθνους. Ο Κοντρεάνου διαπίστωσε ότι η αναγέννηση της Ρουμανίας θα έρχονταν μέσα από ένα κίνημα που θα είχε υγιείς αρχές, πίστη, πειθαρχία και ηρωικό ήθος. Ιδρύοντας την Λεγεώνα του Μιχαήλ Αρχαγγέλου θέτει προς υλοποίηση το όραμά του.

Η Λεγεώνα δίδαξε ηρωισμό και αγάπη για το έθνος, στα πλαίσια ενός χριστιανικού μυστικισμού. Το κίνημα οργανώνεται και αρχίζει την πορεία προς τις μάζες. Οι πολιτικές μαριονέτες που κυβερνούν την Ρουμανία ασκούν διαρκώς παράνομες διώξεις, πολλές φορές αιματηρές, τις οποίες οι εθνικιστές υπομένουν καρτερικά. Η Λεγεώνα υπό την καθοδήγηση του χαρισματικού ηγέτη της αυξάνει συνεχώς την απήχησή της στον Ρουμανικό λαό. Όταν το κίνημα δυναμώνει τόσο ώστε να απειλεί να πάρει την πρώτη θέση στις εκλογές, ο βασιλιάς Κάρολος Β’ καταργεί με το έτσι θέλω την δημοκρατία και ασκεί απροκάλυπτα νέες αιματηρές διώξεις εναντίον της Λεγεώνας.

Ο Κοντρεάνου συλλαμβάνεται και μετά από δίκη παρωδία καταδικάζεται σε δεκαετή φυλάκιση για «εσχάτη προδοσία και προετοιμασία κοινωνικής επανάστασης με τη βοήθεια ξένης δύναμης». Στις 30 Νοεμβρίου 1938 μεταφέρεται σε ένα δάσος μαζί με τους συντρόφους του και δολοφονείται από τα όργανα του ξενόδουλου βασιλιά. Δύο χρόνια αργότερα, οι Λεγεωνάριοι θα καταφέρουν να ανατρέψουν τον βασιλιά και να βρεθούν στην εξουσία για λίγους μήνες, τιμώντας τον μαρτυρικό ηγέτη τους, ο οποίος τους οδηγεί και μετά θάνατον.

Το βιβλίο απευθύνεται στους Λεγεωνάριούς του, δηλαδή στα μέλη του εθνικιστικού κινήματος της Λεγεώνας του Μιχαήλ Αρχαγγέλου. Είναι κυρίως αυτοβιογραφικό, περιγράφοντας τους εθνικιστικούς του αγώνες από την νεότητά του μέχρι και τα πρώτα χρόνια της Λεγεώνας. Παράλληλα, αναλύει τις ιδεολογικές βάσεις του αγώνα των Ρουμάνων εθνικιστών. Το βιβλίο αποτελεί πολύτιμη πηγή πληροφοριών για την ζωή του Κοντρεάνου, την δράση και την ιδεολογία της Λεγεώνας.
Η ζωή του αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Ο Κοντρεάνου δίδαξε το ηρωικό ήθος, εκφράζοντας τις αξίες της πειθαρχίας, της ιεραρχίας, της φιλοπατρίας και της ανδρείας. Οι ιδεολογικές αρχές που εκθέτει στο βιβλίο αποτελούν τα πνευματικά θεμέλια της εθνικιστικής κοσμοθεώρησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *