Ο φασιστικός χαιρετισμός δεν αποτελεί έγκλημα εκτός εάν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια τάξη, λέει το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας   Η απόφαση του ακυρωτικού δικαστηρίου επιτρέπει χειρονομίες σε συγκεντρώσεις, αλλά όχι όταν υπάρχει κίνδυνος «αναβίωσης φασιστικού κόμματος». Η εκτέλεση του φασιστικού χαιρετισμού είναι έγκλημα μόνο εάν θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή κινδυνεύει να οδηγήσει σε αναβίωση του απαγορευμένου φασιστικού κόμματος, ανέφερε το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας σε μια απόφαση που χαιρετίστηκε από τους εθνικιστές.

Στην απόφασή του την Πέμπτη, το ακυρωτικό δικαστήριο διέταξε μια δεύτερη δίκη έφεσης για οκτώ εθνικιστές  μαχητές που έκαναν τον χαιρετισμό κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης μνήμης στο Μιλάνο το 2016 για την επέτειο της δολοφονίας ενός συναγωνιστή τους στην πόλη το 1975.  Η απόφαση σημαίνει ότι η χειρονομία, γνωστή και ως ρωμαϊκός χαιρετισμός, δεν αποτελεί έγκλημα εάν εκτελείται σε εκδηλώσεις παρόμοιες με μια πρόσφατη συγκέντρωση στη Ρώμη που προκάλεσε κατακραυγή.

 «Η απόφαση του ακυρωτικού δικαστηρίου ορίζει ότι ο ρωμαϊκός χαιρετισμός δεν είναι έγκλημα εκτός εάν υπάρχει συγκεκριμένος κίνδυνος ανασυγκρότησης του φασιστικού κόμματος, όπως προβλέπεται από το άρθρο 5 του νόμου Scelba, ή υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι φυλετικών διακρίσεων και βίας, όπως προβλέπεται από το νόμο Mancino», δήλωσε ο Domenico Di Tullio δικηγόρος δύο από τους κατηγορούμενους, στον ιταλικό Τύπο.  Ο νόμος Scelba του 1952 απαγόρευσε τη συγγνώμη για τον φασισμό και την αναδιοργάνωση του φασιστικού κόμματος του Μπενίτο Μουσολίνι, ενώ ο νόμος Mancino του 1993 απαγόρευσε τη ρατσιστική βία και τη ρητορική μίσους.

Η απόφαση του δικαστηρίου έρχεται μετά από ένα βίντεο που εμφανίστηκε με εκατοντάδες άνδρες να χαιρετούν εθνικιστικά κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Ρώμη στις αρχές Ιανουαρίου για την 46η επέτειο της δολοφονίας τριών αγωνιστών από τη νεολαία του Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος (MSI),.

Η ετήσια συγκέντρωση πραγματοποιείται έξω από τα ιστορικά γραφεία της Acca Larenzia, στα ανατολικά της ιταλικής πρωτεύουσας. Η Casa Pound, χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου ως «ιστορική νίκη». «Φυσικά, θα συνεχίσουμε να κάνουμε τον ρωμαϊκό χαιρετισμό», δήλωσε ο Luca Marsella, εκπρόσωπος της Casapound, στο πρακτορείο ειδήσεων Ansa. Η εκδήλωση στη Ρώμη καταδικάστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία ζήτησαν από την κυβέρνηση της Μελόνι να απαγορεύσει τις νεοφασιστικές ομάδες, καθώς και από τη Forza Italia, εταίρο στον συνασπισμό της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *