Ο John Lydon επέκρινε τις προφανείς επιπτώσεις της μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια μιας φλογερής συνέντευξης στην οποία υποστήριξε διπλά την υποστήριξή του στο Brexit.

Ο πρώην Sex Pistol, ο οποίος είναι και ο ίδιος γιος μεταναστών (Ιρλανδός), κατήγγειλε τις παραθαλάσσιες πόλεις της Βρετανίας ως «κατεστραμμένες» και γεμάτες «υποψήφιους μετανάστες», κάτι που ισχυρίστηκε ότι έχει τροφοδοτήσει «έχθρα στις κοινότητες».

Ο Lydon, γνωστός και ως Johnny Rotten, έγινε γνωστός με το πανκ συγκρότημα στα μέσα της δεκαετίας του ’70 με τραγούδια όπως το “God Save the Queen” και το “Anarchy in UK”.
Τα τελευταία χρόνια έχει υιοθετήσει δεξιές πολιτικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης του πίσω από το Brexit, τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Νάιτζελ Φάρατζ.
Αλλά τα σχόλιά του προκάλεσαν αντιδράσεις από φιλανθρωπικές οργανώσεις μεταναστών που τον χαρακτήρισαν «παλιό punk rocker… επαίσχυντο να επιλέξει να δαιμονοποιήσει τις περιθωριοποιημένες κοινότητες».

Μιλώντας στον οικοδεσπότη του LBC, Άντριου Μαρ, το βράδυ της Πέμπτης (7 Μαρτίου), ο Λίντον είπε ότι μεγάλο μέρος της επικείμενης περιοδείας του πραγματοποιείται σε παραθαλάσσιες πόλεις, κάτι που, όπως ισχυρίστηκε, δείχνει πόσο «κατεστραμμένη» έχει γίνει η Βρετανία.
«Ήταν φανταστικά μέρη όταν ήμουν παιδί», είπε ο 68χρονος στον Mαρ. «Η μαμά και ο μπαμπάς ,μας έσυραν για ώρες μέσα σε μποτιλιάρισμα, αλλά ήταν απολύτως υπέροχο, ήταν άνθρωποι της εργατικής τάξης που πετούσαν άμμο ο ένας στον άλλο… και το περιβάλλον ευημερούσε οικονομικά, υποθέτω. Ήταν ζωντανό.”
Τώρα, ισχυρίστηκε ο Λίντον, αυτές οι πόλεις είναι «γεμάτες» από «υποψήφιους μετανάστες… που είναι πραγματικά παράνομοι[που δεν φροντίζονται σωστά, αλλά δεν έπρεπε να γίνουν δεκτοί σε τόσο τεράστιους αριθμούς.

«Έχει δημιουργηθεί μια πραγματική εχθρότητα στις κοινότητες», συνέχισε. «Η διαίρεση… όταν εισάγετε τόσους πολλούς ανθρώπους με εντελώς διαφορετική άποψη, δεν πρόκειται να προσαρμοστούν στη δική σας, θα παραμείνουν και θα φέρουν μαζί τους τα προβλήματα από τα οποία υποτίθεται ότι ξεφεύγουν».
Στη συνέχεια, ο Mαρ ρώτησε τον Lydon ποια ήταν η διαφορά μεταξύ «η Βρετανία που εισάγει τους Lydons» από την Ιρλανδία και την τρέχουσα κατάσταση.
«Το πρώτο πράγμα που θα μου έλεγαν η μαμά και ο μπαμπάς μου όταν ήμουν πολύ νέος ήταν: «Είσαι Βρετανός τώρα, να είσαι Βρετανός και να είσαι περήφανος για αυτό», απάντησε ο Λίντον.“Οι πιο εξαιρετικές συμβουλές, και τις έχω ακολουθήσει.”

Ο Λίντον επιβεβαίωσε την υποστήριξή του για το Brexit παρά τον αντίκτυπό του στην οικονομία, σημειώνοντας: «Προτιμώ μια παραπαίουσα οικονομία παρά μια δικτατορία».
Τον Ιανουάριο, μια καταδικαστική έκθεση της Cambridge Econometrics διαπίστωσε ότι η απόφαση να αποχωρήσει από την ΕΕ έχει ήδη κοστίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο 140 δισεκατομμύρια λίρες και προβλέπεται ότι θα αφήσει την βρετανική οικονομία 311 δισεκατομμύρια £ σε χειρότερη κατάσταση μέχρι το 2035.
Οι δηλώσεις του Λίντον στο LBC προκάλεσαν επικρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς να επισημαίνουν αυτό που αντιλαμβάνονταν ως υποκρισία στις επιθέσεις του Λίντον στη μετανάστευση, δεδομένης της οικογενειακής του ιστορίας.
Ο Steve Smith, Διευθύνων Σύμβουλος της Care4Calais είπε στον Independent: «Αυτά είναι σάπια σχόλια από έναν παλιό punk rocker που έκανε το όνομά του με το να καταδικάζει το κατεστημένο.
«Τώρα επιλέγει επαίσχυντα να δαιμονοποιήσει τις περιθωριοποιημένες κοινότητες, αντί να κατηγορήσει αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία για την παρακμή της οικονομίας, των δημόσιων υπηρεσιών και των κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ο Lydon ήταν παντρεμένος με τη Nora Forster, μια γερμανικής καταγωγής υποστηρικτή της μουσικής που μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του ’60, για 44 χρόνια.
Η Amra Watson σχολίασε: «Ο John Lydon εντάσσεται στη δεξιά ταξιαρχία και κατηγορεί την έλλειψη επενδύσεων, τα λύματα σε ποτάμια και θάλασσες, την έλλειψη τοπικών υπηρεσιών και μπορούμε να προσθέσουμε, χαμηλούς μισθούς, κρίση κόστους ζωής, ουρές NHS, παιδική φτώχεια, κατάρρευση σχολεία, διαφθορά… για τη μετανάστευση».
«Ο John Lydon παρέχει τη φετινή λιγότερο punk συνέντευξη», είπε ένας άλλος κριτικός. «Γιός Ιρλανδών μεταναστών και κάτοχος ιρλανδικού διαβατηρίου, ο Lydon μετανάστευσε στις ΗΠΑ πριν από δεκαετίες και έλαβε την αμερικανική υπηκοότητα. Και χωρίς ίχνος αυτογνωσίας, ισχυρίζεται ότι η μετανάστευση καταστρέφει τη Βρετανία».
Ο Λίντον υποστήριξε το Brexit μετά το δημοψήφισμα για την ΕΕ το 2017, κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του στην πρωινή εκπομπή του ITV Good Morning Britain.
«Πού βρίσκομαι στο Brexit;» ρώτησε. «Λοιπόν, εδώ πάει, η εργατική τάξη μίλησε και εγώ είμαι ένας από αυτούς και είμαι μαζί τους».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Λίντον είπε ότι ο τότε νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ήταν ένας «περίπλοκος τύπος» που είχε «καυτηριαστεί από τα «αριστερά μέσα ενημέρωσης».
«Ένας δημοσιογράφος μου είπε κάποτε, είναι πολιτικός ο Sex Pistol; Κατά κάποιο τρόπο», ναι. «Αυτό που δεν μου αρέσει είναι ότι τα αριστερά μέσα ενημέρωσης στην Αμερική προσπαθούν να δυσφημίσουν τον τύπο ως ρατσιστή και αυτό δεν είναι εντελώς αλήθεια.
«Υπάρχουν πολλά, πολλά προβλήματα μαζί του ως άνθρωπο, αλλά δεν είναι αυτό και απλώς μπορεί να υπάρχει πιθανότητα να βγει κάτι καλό από αυτή την κατάσταση επειδή τρομάζει τους πολιτικούς.
«Αυτή είναι μια χαρά να το βλέπω για μένα. Τολμώ να πω, (θα μπορούσε να είναι) ένας πιθανός φίλος».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *