060617-ideapolis0Είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν τα κατάλληλα λεκτικά σχήματα, για να περιγραφεί διεξοδικά και να παρουσιαστεί επαρκώς κάτι που είναι δυναμικό και έμφορτο ενέργειας. Κάτι που ξεπερνά την ύλη και τις αντιληπτές διαστάσεις. Γιατί, όταν αναφερόμαστε στην Εστία Θεσσαλονίκης, εμείς – οι ένοικοι, οι κοινωνοί, οι σύντροφοι, οι συναγωνιστές, η οικογένεια – σίγουρα δεν αναφερόμαστε σε ντουβάρια, σε πλακάκια, σε τραπέζια και σε καρέκλες.
060617-ideapolis4

Τι είναι η Εστία;
Η Εστία Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε, για να δώσει χώρο στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της κοινότητας του Κύκλου Ιδεάπολις. Μίας συλλογικότητας που άρχισε να διαμορφώνεται στις αρχές του 2013, μετά από χρόνια συζητήσεων, συνεργασιών και ζυμώσεων μεταξύ νέων ιδεαλιστών. Μίας κοινότητας που λειτουργεί “αντιδογματικά, αντικαπιταλιστικά, εθνοκεντρικά, με συναίσθηση της βιολογικής μας ταυτότητας, αγωνιζόμενη για τη φυσική επιβίωση και την πνευματική αναγέννηση”.
Το πρώτο σημείο αναφοράς αυτής της κοινότητας είναι το ηλεκτρονικό περιοδικό που βρίσκεται στον ιστοχώρο με τη διεύθυνση ideapolis.info. Επειδή, όμως, η σκέψη, ο προβληματισμός, η ανάλυση, η αναθεώρηση, οι ιδέες γενικότερα, δεν ανθίζουν ξεκομμένες από το γίγνεσθαι αλλά είναι αλληλένδετες με τον τρόπο ζωής και την ενεργητική παρέμβαση σε όλα τα επίπεδα, ο Κύκλος Ιδεάπολις δικτυώθηκε γρήγορα στο πανελλήνιο και κατόρθωσε να αναπτύξει μία αξιοσημείωτη μεταπολιτική δραστηριότητα, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του.
Η Εστία Θεσσαλονίκης είναι το δεύτερο σημείο αναφοράς: Η στέγη, το σπίτι της οικογένειάς μας, η ζωντανή κυψέλη δημιουργίας, το ιερό Κέντρο της κοινότητας. Είναι το αποτέλεσμα μίας πολύμηνης διαδικασίας, με προσωπική εργασία των μελών του Κύκλου μας και οικονομικές θυσίες, για το οποίο είμαστε υπερήφανοι.
Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, στους λίγους μήνες λειτουργίας της, η Εστία έχει φιλοξενήσει ορισμένους αξιόλογους ανθρώπους, που δραστηριοποιούνται σε διάφορα πεδία ενδιαφέροντος, για να μιλήσουν και να συζητήσουν μαζί μας σχετικά με το γνωστικό τους αντικείμενο, τις έρευνες και τις μελέτες τους. Παράλληλα, στο χώρο, για τους φίλους που επιθυμούν να ασκηθούν, λειτουργεί οργανωμένα και προγραμματισμένα ένα ικανοποιητικά εξοπλισμένο γυμναστήριο, υπάρχει μία δανειστική βιβλιοθήκη, η οποία διαρκώς ενημερώνεται, καθώς και εξοπλισμός για προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, στο πλαίσιο της λειτουργίας της Κινηματογραφικής Ομάδας. Στο άμεσο μέλλον φιλοδοξούμε να εμπλουτίσουμε ακόμη περισσότερο τις δραστηριότητές μας και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και συνεισφορά.

060617-ideapolis3

Πού βρίσκεται η Εστία;
Η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα δίνει και μία ακόμη διάσταση της Εστίας για εμάς, αυτή του “κρυφού σχολειού”. Αν και η σύγχρονη, αναθεωρητική ανάγνωση και ερμηνεία της Ιστορίας αμφισβητεί την ύπαρξη του κρυφού σχολειού, στο πλαίσιο μίας δήθεν ανεκτικής Οθωμανικής διαχείρισης, εμείς επιλέξαμε να ακολουθήσουμε αυτή την αμφιλεγόμενη πατροπαράδοτη πρακτική, λειτουργώντας ως Αντιδραστικοί στο πλαίσιο της φιλελεύθερης δικτατορίας του πολιτικά ορθού. Ελπίζουμε στην κατανόησή σας και υποσχόμαστε ότι θα μας βρείτε εύκολα, κάπου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αφού όμως πρώτα επικοινωνήσετε ηλεκτρονικά μαζί μας.

060617-ideapolis2

Δομή Ανάκτησης
Ανταποκριθήκαμε στην ευγενική πρόταση της “Ανάκτησης” για μία συνοπτική παρουσίαση του εγχειρήματός μας, διότι πιστεύουμε πως, εν τέλει, οι προσπάθειές μας αποτελούν συνιστώσες δυνάμεις προς την ίδια κατεύθυνση: Την ανάκτηση του χώρου, του χρόνου, των ιδεών, των αξιών, της Παράδοσης, της Ταυτότητας, της Κοινότητας, της Πατρίδας. Κι αυτό είναι το σημαντικό: Αυτό το κείμενο δεν είναι πρόσκληση, είναι πρόκληση. Είναι πρόκληση συνεισφοράς, δημιουργίας, ενέργειας. Ατομικά και συλλογικά, συγκροτημένα και οργανωμένα. Για την επίτευξη της Ανάκτησης!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *