Στην Δανία υπάρχει μια μετατόπιση προς τα Δεξιά από όλο το πολιτικό φάσμα, ακόμα και από τα αριστερά κόμματα.
Όσον αφορά τους ευρωσκεπτικιστές υπάρχει το καινούριο κόμμα που ονομάζεται Nye Borgerlige (Νέα Δεξιά) και έλαβε το 2,4% των ψήφων, ακριβώς πάνω από το όριο του 2% για να εισέλθει στο Folketing (Δανικό Κοινοβούλιο), κερδίζοντας 4 έδρες από τις συνολικά 179. Το κόμμα αυτό, με επικεφαλής την Pernille Kronberg , προήλθε από σχίσμα του δεξιού Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο είναι το ίδιο με το Venestre, το οποίο επίσης διπλασίασε την εκλογική του υποστήριξη στο 6% στις 5 Ιουνίου.

Το Nye Borgerlige απορρίπτει το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας ότι είναι πολύ επιεικές ως προς τη μετανάστευση. Υποστηρίζει την απόσυρση της χώρας από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες και απορρίπτει έτσι όλους τους αιτούντες άσυλο που εμφανίζονται στη Δανία χωρίς εξαίρεση, δεχόμενο μόνο εκείνους τους πρόσφυγες που έχουν καταχωρηθεί από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ. Προτίθεται να απελάσει όλους τους μετανάστες ή τα άτομα με προσωρινή διαμονή που δεν μπορούν να υποστηρίξουν οικονομικά τους εαυτούς τους, ζητεί την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας, εισηγείται σημαντικές φορολογικές περικοπές – και ζητεί την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση! Υπήρχε επίσης ένα συμβαλλόμενο κόμμα ακόμη περισσότερο «ακροδεξιό» στο ζήτημα της μετανάστευσης που για λίγο δεν κέρδισε την είσοδό του στο Folketing: το Stram Kurs (Σκληρή Γραμμή), υπό την ηγεσία του 37χρονου δικηγόρου Rasmus Paludan, που υποστηρίζει την απέλαση όλων των μουσουλμάνων από τη Δανία και τη μετακίνηση όσων αρνούνται επιστρέψουν στις χώρες τους σε ένα στρατόπεδο στην Ανατολική Γροιλανδία!
Ο Paludan διοργάνωσε διαμαρτυρίες σε περιοχές με μουσουλμανικό πληθυσμό στις οποίες πρόσβαλε και έκαιγε το Κοράνι, προκαλώντας αναταραχές σε μια πόλη τον Απρίλιο. Ένα ηγετικό στέλεχός του ήταν ο ερευνητής φυλής και μυστικών πληροφοριών, καθηγητής Helmuth Nyborg, ο οποίος μίλησε σε συνέδρια του American Renaissance.

Οι δημοσκοπήσεις τον Μάιο προέβλεπαν ότι η Σκληρή Γραμμή θα εισέλθει στο κοινοβούλιο με ποσοστό μεταξύ 2,7 και 3,9% των ψήφων. Ωστόσο, έλαβε τελικά μόλις 1,8%, μένοντας για λίγο έξω από την Βουλή (όπου το όριο είναι 2%).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *