«Η Ισπανική Εθνικιστική Επανάσταση της 18ης Ιουλίου 1936»
Mε αφορμή την συμπλήρωση 80 χρόνων από την ισπανική επανάσταση όπου οι ισπανοί εθνικιστές με ηγέτη τους τον Στρατηγό Φρανσίσκο Φράνκο πολέμησαν με αυταπάρνηση και έσωσαν την χώρα τους από τα νύχια του μπολσεβικισμού,  από τις εκδόσεις «Λόγχη» κυκλοφόρησε το βιβλίο του Αντώνη Αθανασόπουλου με τίτλο «Η Ισπανική Εθνικιστική Επανάσταση της 18ης Ιουλίου 1936».

Ο Ισπανικός Εμφύλιος υπήρξε ένας από τους πλέον αιματηρούς πολέμους του 20ου αιώνα. Οι εμφύλιοι χαρακτηρίζονται συνήθως από τη βία και την αιματοχυσία των αντιτιθεμένων παρατάξεων, που προσπαθούν να επιβληθούν του αντιπάλου τους χρησιμοποιώντας κάθε μέσο. Ένας τέτοιος πόλεμος ήταν και ο Ισπανικός Εμφύλιος που ξεκίνησε στις 17 Ιουνίου 1936 και τελείωσε την 1η Ιουλίου 1939 με 500.000 νεκρούς κατ’ εκτίμηση. Οι αντιμαχόμενες παρατάξεις προσπάθησαν, οι μεν αριστεροί να μπολσεβικοποιήσουν την Ισπανία αντίθετα οι Εθνικιστές του στρατάρχη Fr. Franco αγωνίστηκαν για να αποτρέψουν τη σοβιετοποίηση της πατρίδας τους. Πολέμησαν για να προστατεύσουν το λαό από τα φληνανφήματα, τις υποσχέσεις της Μαρξιστικής αριστεράς, να επαναφέρουν στη χώρα την ευημερία και να δώσουν όραμα για ένα ευοίωνο μέλλον.

Πολλοί Εθνικιστές για τη δράση τους μέσα από τις γραμμές της Φάλαγγας φυλακίζονται με ποινές μακροχρόνιBOOK ISP EPANASTASHες ενώ άλλοι χάνουν και τη ζωή τους. Από την άλλη πλευρά το Ισπανικό κράτος παραμένει αδρανές στην κομμουνιστική τρομοκρατία, η οποία εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα. Η κομμουνιστική ανταρσία ξεσπά στις 5 Οκτωβρίου 1934 σε ολόκληρη τη χώρα και επικρατεί στο Οβιέδο. Οι οδομαχίες μεταξύ Εθνικιστών και κομμουνιστών είναι καθημερινές ενώ οι πρώτοι νεκροί φτάνουν τους 1.372. Στις εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου 1936 το Λαϊκό Μέτωπο που ελέγχεται από τους κομμουνιστές νικά. Ξεσπά αμέσως ανεξέλεγκτη βία που παίρνει τεράστιες διαστάσεις. Από τις 16 Φεβρουαρίου 1936 έως το Μάιο του ιδίου έτους πυρπολούνται 530 κτήρια ενώ δολοφονούνται 140 Ισπανοί πατριώτες. Τον Ιούνιο του 1936 συλλαμβάνεται από το Λαϊκό Μέτωπο ο υιός του Primo De Rivera. Η βία πλέον είναι αχαλίνωτη και κορυφώνεται με την εκτέλεση ενός μετριοπαθούς συντηρητικού πολιτικού του C. Sotello, από τους μαρξιστές αξιωματικούς Moreno και Carido.

Στο Τολέδο κομμουνιστές και αναρχικοί πολιορκούν το ιστορικό μεσαιωνικό κάστρο Alcazar. Το υπερασπίζουν επαναστάτες Ευέλπιδες και Φαλαγγίτες. Η αντίσταση των πολιορκημένων είναι μεγαλειώδης. Οι κομμουνιστές χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να κάμψουν την αντίσταση των Εθνικιστών αλλά αποτυγχάνουν. Συλλαμβάνουν όμηρο το παιδί του διοικητή Συνταγματάρχη Moscadο και τον εκβιάζουν να παραδώσει το κάστρο. Ο υπερήφανος Συνταγματάρχης ζητά από το παιδί του να πεθάνει με αξιοπρέπεια για τον Εθνικισμό και την Πατρίδα. Οι άθλιοι μπολσεβίκοι δολοφονούν το παιδί του Moscado μαζί με άλλους εθνικιστές ομήρους. Λίγο αργότερα και αφού οι Φαλαγγίτες με τους Ευέλπιδες είχαν φτάσει στα έσχατα όρια τους, ο Εθνικός Στρατός λύνει την πολιορκία και ο Συνταγματάρχης Moscado μαζί τον υιό του ανακηρύσσονται εθνικά σύμβολα. Εν τω μεταξύ ο εμφύλιος συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση. Το Σεπτέμβριο του 1936 ο στρατός των Εθνικιστών φτάνει στη Μαδρίτη. Ο Στρατηγός Franco διαστάσει επίθεση η οποία αποκρούεται. Tώρα πλέον η κυβέρνηση της αριστεράς αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο της πτώσης και της επερχόμενης τιμωρίας. Σε ολόκληρη την Ισπανία ξεκινούν από τους αριστερούς τρομοκράτες, βασανισμοί, βιασμοί, εκτελέσεις προκειμένου να κάμψουν το φρόνημα των Εθνικιστών. Μέχρι το Φεβρουάριο του 1967 έχουν δολοφονηθεί 50.000 αθώοι πολίτες και 11.000 κληρικοί. Ο αριστερός όχλος στις περιοχές που κατέχει επιδίδεται σε λεηλασίες και βανδαλισμούς εκκλησιών. Οι ληστείες, οι δολοφονίες, οι λεηλασίες περιουσιών και η καταστροφή κτηρίων του Δημοσίου ονομάστηκαν «σοσιαλιστική επανάσταση».

Ισχυρές δυνάμεις δημοκρατών συνεπικουρούμενοι από κομμουνιστές – αναρχικούς επιτίθενται στα στρατεύματα των Εθνικιστών που βρίσκονται πλησίον της Μαδρίτης. Την επίθεση δέχεται η κωμόπολη Μπρονέρα και στη μάχη που ακολουθεί, δύο εθνικιστικές μεραρχίες αντιμετώπισαν εννέα των κομμουνιστών. Στις 27 Ιουλίου 1937 οι κομμουνιστές αποσύρονται στις βάσεις τους αφού προηγουμένως στο πεδίο της μάχης άφησαν 25.000 νεκρούς.

δείτε περισσότερα και παραγγείλτε το βιβλίο από το e-shop της Λόγχης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *