Οι τρανς έχουν αρχίσει να εμφανίζονται όλο και περισσότερο στον χώρο του αθλητισμού. Η κολυμβήτρια Riley Gaines μίλησε πρόσφατα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Washington Examiner. Μια αθλήτρια κολλεγιακού επιπέδου στις ΗΠΑ που συναγωνίστηκε σε αγώνα κολύμβησης εναντίον του/της τρανσέξουαλ κολυμβήτριας Lia Thomas και τερμάτισε με τον ίδιο ακριβώς χρόνο. Ήταν πολύ φοβισμένη για να μιλήσει για την εμπειρία της μέχρι τώρα.

«Ειλικρινά, μιλάω τώρα γιατί ήμουν εκείνο το άτομο που έψαχνε κάποιον άλλο για να βρει ελπίδα και ενθάρρυνση όταν ήμουν στα πρόθυρα να μιλήσω», δήλωσε η Riley Gaines, κολυμβήτρια παναμερικανικού επιπέδου από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι. «Εάν εμείς, ως γυναίκες, δεν ήμαστε πρόθυμες να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας, πώς μπορούμε να περιμένουμε από κάποιον άλλο;»

Η Gaines κολύμπησε σε αγώνα με τον/τη Lia Thomas, ενός βιολογικού άνδρα που πέρασε τα πρώτα τρία χρόνια ως κολυμβητής κολεγίου για την ομάδα κολύμβησης ανδρών του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας. Ο/Η Thomas επέστρεψε για τον τελευταίο χρόνο φοίτησης ως γυναίκα κολυμβητής και άρχισε να σπάει τα ρεκόρ στην πισίνα. Κατά τη διάρκεια του έτους που ο/η Thomas κολυμπούσε, κανείς δε ρώτησε τις άλλες γυναίκες κολυμβητές για το πώς ένιωθαν για έναν άνδρα που συμμετείχε στους αγώνες τους, στα αποδυτήρια και στο βάθρο των μεταλλίων.

«Σκέφτηκα ότι σίγουρα θα υπήρχε κάποιος, είτε πρόκειται για προπονητή, είτε για κάποιον άλλο κολυμβητή, είτε για κάποιον μέσα στο NCAA, σκέφτηκα σίγουρα ότι κάποιος θα μας υπερασπιστεί», δήλωσε η Gaines, η οποία τώρα χρησιμοποιεί το δημόσιο λόγο της ως εκπρόσωπος του ανεξάρτητου Φόρουμ Γυναικών. «Τότε συνειδητοποίησα ότι είναι καθήκον μου ως αθλήτρια που βίωσε αυτή την αδικία να χρησιμοποιήσω πραγματικά τη φωνή μου και την πλατφόρμα μου για να υποστηρίξω εκείνες τις αθλήτριες που εκβιάζονται συναισθηματικά και εξαναγκάζονται να μείνουν σιωπηλές.»

Αλλά η πιο τραυματική εμπειρία ήταν όταν ο/η Thomas να εντάχθηκε στα γυναικεία αποδυτήρια. Οι γυναίκες δεν ήθελαν τον/την Thomas εκεί, αλλά φοβήθηκαν να μιλήσουν. Η Gaines είπε ότι εξέπληξε όλες τις αθλήτριες και απέσπασε τη προσοχή τους από τους αγώνες. Έχοντας έναν γυμνό άνδρα στα αποδυτήρια αισθάνθηκε σαν να παραβιάστηκε η ιδιωτικότητά της και κατέστρεψε την αυτοσυγκέντρωση των αθλητριών πριν από τον αγώνα.

«Έχετε κάποιον με αρσενικά γεννητικά όργανα να τραβάει το παντελόνι του κάτω, να σας παρακολουθεί καθώς γδύνεστε. Σου χαλάει την αυτοσυγκέντρωση», είπε η Gaines.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει βγει δημοσίως υπέρ του να επιτρέψει στους τρανσέξουαλ το δικαίωμα να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες με τις οποίες ταυτίζονται. Ο Μπάιντεν προσπαθεί επίσης ενεργά να ξαναγράψει τον Τίτλο ΙΧ προκειμένου να συμπεριλάβει τα δικαιώματα των τρανσέξουαλ νέων στον αθλητισμό. Η Gaines είπε ότι είναι επικίνδυνο.

«Αυτό δε συμβαίνει μόνο στον αθλητισμό. Αυτό συμβαίνει με το εκπαιδευτικό σύστημα, τις φυλακές, και τα αποδυτήρια για τις γυναίκες», δήλωσε η Gaines, υποστηρίζοντας ότι η αδυναμία του Μπάιντεν να αναγνωρίσει τα συναισθήματα των βιολογικών γυναικών προκειμένου να κατευνάσει την κοινότητα των τρανσέξουαλ είναι μισογυνιστική.

Η Gaines τερμάτισε με τον ίδιο ακριβώς χρόνο με τον/την Thomas σε έναν αγώνα ελευθέρας κολύμβησης 200μ. Ωστόσο, υπήρχε μόνο ένα τρόπαιο. Ο αξιωματούχος της NCAA ενημέρωσε την Gaines ότι το τρόπαιο θα δοθεί στον/στην Thomas απλώς και μόνο επειδή θέλουν ο/η Thomas να κρατά το τρόπαιο σε όλες τις φωτογραφίες.

«Εκείνη τη στιγμή, ένιωσα ότι μας κοροϊδεύουν ως γυναίκες. Μειωνόμασταν για να επικυρώσουμε τα συναισθήματα και την ταυτότητα ενός άνδρα,» είπε η Gaines.

Όταν το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι ανακοίνωσε ότι η Gaines θα ήταν η υποψήφια τους για το NCAA Woman of the Year (Γυναίκα της Χρονιάς για τον πανεπιστημιακό αθλητισμό), ήταν ενθουσιασμένη για αυτή την αναγνώριση όλης της σκληρής δουλειάς της.

«Αλλά όταν το NCAA δημοσιοποίησε τον πλήρη κατάλογο, βλέπω ότι και η Lia Thomas ήταν υποψήφια για γυναίκα της χρονιάς. Αυτό υποτίμησε εντελώς το βραβείο για μένα», δήλωσε η Gaines, προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι ο/η Thomas ήταν υποψήφιος-α αντί για κάποια από τις άλλες κολυμβήτριες του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας «ήταν σαν να με χαστούκισαν.»

«Είναι σαν να τους κοιτάζουν και τους λένε ότι δεν έχουν σημασία. Είναι απλά εκεί για να επιβεβαιώνουν ότι αυτός ο βιολογικά άνδρας παίρνει τα βραβεία τους, παίρνει το σεβασμό τους και λαμβάνει επικύρωση από αυτές», δήλωσε η Gaines.

Η Gaines είπε ότι αισθάνεται ότι η γοητεία του τρανσεξουαλισμού και η προώθηση της ιδεολογίας των φύλων στα σχολεία και τα μέσα ενημέρωσης συνέβη τόσο γρήγορα μέσω υποσυνείδητων μηνυμάτων.

«Πώς άφησαν οι εκλεγμένοι ηγέτες μας να συμβεί αυτό; Ανεξάρτητα από το πού εμπίπτουν στο πολιτικό φάσμα, ποια μητέρα, ποιος πατέρας θέλει η μικρή κόρη τους, ο μικρός γιος τους να είναι σε ένα σχολείο όπου τα μπερδεύουν στην ηλικία των 6 ετών, στο νηπιαγωγείο, για την ταυτότητά τους; Διδάσκονται τη σεξουαλικότητά τους ενώ δεν γνωρίζουν καν την άλφαβήτα τους», είπε η Gaines.

Πρόσθεσε, «Νιώθω σαν να ζούμε σε μια άθεη κοινωνία.»

Μετάφραση
Κωνσταντίνος Δημητρίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *