γράφει ο Τάσος Σοφούλης

Σαν σήμερα οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ βομβαρδίζουν την αιρετική Σερβία, ένα κυρίαρχο κράτος το οποίο αρνήθηκε να συμμετάσχει στην νεοφιλελευθερη πολιτική της PAX AMERICANA.

Μετά τον θάνατο του Γιόζεφ Μπροζ Τίτο ανέλαβε ο Σλομπονταν Μιλόσεβιτς, ο Μιλόσεβιτς επανέφερε τον σερβικό εθνικισμό στο προσκήνιο λέγοντας πως η Σερβία θα αναβαθμιστεί και πως στα πλαίσια της Γιουγκοσλαβίας δεν θα εγκαταλείψει τους εθνικούς της σκοπούς. Μάλιστα ο Σλόμπο αναθεώρησε την πολιτική του Τίτο για το Κόσοβο και υποστήριξε τον πλήρη έλεγχο του από το Βελιγράδι.

Το 1991 η Γιουγκοσλαβία καλείται να αποδεχθεί τους όρους της Αμερικής για πλήρη έλεγχο της παραγωγής της καθώς και την αποκρατικοποίηση των εργοστασίων και την πλήρη ιδιωτικοποίηση των πάντων. Να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ δεν είχαν πρόβλημα με την Γιουγκοσλαβία κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου, διότι ο Τίτο διαχωρίστηκε από την ΕΣΣΔ με αποτέλεσμα να κοιτάξει προς την Δύση παρότι κομμουνιστής.

Η Γερμανία μη θέλοντας μια ισχυρή Γιουγκοσλαβία, υποστήριξε την πολιτική των ΗΠΑ και βοήθησε υλικά τους Κροάτες οι οποίοι ήθελαν να κηρύξουν εκλογές με το εθνικιστικό κόμμα του Φράνιο Τούντζμαν να έρχεται πρώτο.

Οι κροατικές βιαιότητες σε βάρος των Σέρβων οδηγούν στην εισβολή του Γιουγκοσλαβικού στρατού (απαρτιζόταν κυρίως από Σέρβους και Βόσνιους) στο Βούκοβαρ της Κροατίας. Λίγους μήνες αργότερα υπογράφτηκε κατάπαυση πυρός. Το 1992 η Βοσνία επιχείρησε την ίδια πολιτική με τους Κροάτες, το κόμμα του Αλία Ιζεγκμπεγκοβιτς που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ και το Ισλαμικό Κράτος έθεσε ζήτημα απόσχισης της Βοσνίας από την Γιουγκοσλαβία.

Οι Σερβοβόσνιοι με αρχηγό τον Ράντοβαν Κάρατζιτς και το εθνικιστικό κόμμα Σερβική Ενότητα αντιτάσσονται στην πολιτική του Ιζεγκμπέγκοβιτς και κυρήτουν την Republica Serbtska. Μέχρι το 1994 ο πόλεμος στην Βοσνία συνεχίστηκε μεταξύ του σερβικού στρατού και των Βόσνιων μουντζαχεντίν οι οποίοι είχαν στις γραμμές τους εθελοντές από το Αφγανιστάν, την Τουρκία, την Τυνησία και το Ιράν. Ο Μιλόσεβιτς τελικά υπογράφει μαζί με τον Ιζεγκμπέγκοβιτς την συμφωνία του Dayton όπου η Βοσνία ουσιαστικά αναγνωρίζεται ως αυτόνομο κράτος και οι Σέρβοι αναγνωρίζονται ως επίσημη εθνικοθρησκευτική μειονότητα.

Το 1996 όμως παρουσιάστηκε στο Κοσσυφοπέδιο ο επονομαζόμενος Αλβανικός Απελευθερωτικός Στρατός (UCK) που άρχισε να κάνει σαμποτάζ σε Σερβικές αποθήκες του στρατού, σε διοικητικά κέντρα ενώ ακολούθησε ένα μπαράζ δολοφονιών τόσο σε Σέρβους όσο και σε Αλβανούς. Τον UCK τον στελέχωσαν κυρίως Αλβανοί εθνικιστές που οι πρόγονοι τους είχαν πολεμήσει στην Hanzar όσο και πρώην υποστηρικτές του Ενβερ Χότζα αλλά και άνθρωποι του αλβανικού υπόκοσμου όπως ο Adem Yasari ο οποίος σκοτώθηκε κατά την διάρκεια μάχης με τις ειδικές δυνάμεις της Σερβικής αστυνομίας.

Το 1998 ο UCK προκαλεί την μήνι του σερβικού κράτους με την δολοφονία Σέρβων αμάχων στο χωριό Mitrovica. Τότε η σερβική αστυνομία με τον τότε ισχύοντα νόμο συνέλαβε και εκτέλεσε όλους τους Αλβανούς συμμετέχοντες σε αυτή την σφαγή. Ο επίτροπος του ΝΑΤΟ στην περιοχή κατηγόρησε την Σερβία για εθνοκάθαρση ενώ ο UCK είχε κηρυχθεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα η Αμερική βρήκε την ευκαιρία να διαλύσει την Γιουγκοσλαβία γιατί αρνήθηκε και μετά το Dayton την αμερικανική επιδιαιτησία με την ανεργία να φτάνει στο 70% λόγω της οικονομικής καταστροφής που υπέστη η χώρα.

Έτσι λοιπόν το 1999 οι ΗΠΑ με πυραύλους Cruz από την Αδριατική βομβάρδισε τον τηλεοπτικό κρατικό σταθμό του Βελιγραδίου που εξέπεμπε ελεύθερα και εμψύχωνε τον σερβικό λαό.
Τελικώς το 2006 το Κόσοβο αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητο κράτος και το 2001 η σερβική αστυνομία αποχώρησε με τους Αλβανούς να ζητωκραυγάζουν υπέρ του ΝΑΤΟ.

Στον Μιλόσεβιτς μπορούμε να χρεώσουμε πολλά, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να του χρεώσουμε δόλο γύρω από την υπεράσπιση της πατρίδος του. Ναι ήταν άνθρωπος του τραπεζικού συστήματος όμως δεν ακολούθησε τα κελεύσματα της νεοφιλελεύθερης επέλασης και αυτό το πλήρωσε.

Η ειρωνεία είναι πως κάποτε η Γιουγκοσλαβία στηρίχθηκε και ιδρύθηκε ελέω ΗΠΑ, Αγγλίας και λοιπών και καταστράφηκε από τους ίδιους.
Το μήνυμα τους ξεκάθαρο, εμείς σας στήνουμε εμείς και σας διαλύουμε και όπως θα έλεγε και ο Ezra Pound με την τοκογλυφία δεν ανθίζει το σιτάρι ούτε πλέκει ο αργαλειός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *