γράφει ο Γεώργιος Διον. Κουρκούτας

Στις 6 Μαρτίου 2014 έφυγε σε ηλικία 80 ετών από τα εγκόσμια ένας «πολιτικός στρατιώτης» της Ευρώπης. Ο γεννημένος το 1934 στην Βιέννη της Αυστρίας Καρλ Πόλατσεκ, που στα τελευταία χρόνια της ζωής του έζησε στην Πελοπόννησο. Ήταν μόλις έφηβος, όταν ο τόπος του έγινε πεδίο μάχης του Πολέμου, ενώ ο πατέρας του είχε πολεμήσει στο Ανατολικό Μέτωπο.

Μαζί με την μητέρα του, για την οποία μίλαγε με σεβασμό, απέφυγε την αιχμαλωσία από τον Κόκκινο Στρατό και, αφού παρέμεινε σε ένα μοναστήρι, κατάφερε να επιστρέψει μετά από δυο μήνες στην ερειπωμένη πόλη της Βιέννης. Οι περιγραφές του για την προσπάθεια των συμπατριωτών του να αποφύγουν την αιχμαλωσία ήταν συγκλονιστικές. Στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια για την πατρίδα του ακολούθησε από νωρίς τις σπουδές στις τεχνικές επιστήμες και εργάστηκε σε νεαρά ηλικία ως Ηλεκτρολόγος στο Εμπορικό ναυτικό της Νορβηγίας.

Γνωριμία με τον Κόσμο και τις Ιδέες
Με την εργατική του αυτή πορεία γνώρισε τον Κόσμο και τον Πολιτισμό Λαών και Ηπείρων, φροντίζοντας μάλιστα να μελετά συνεχώς, να αυτομορφώνεται και να καλλιεργεί δημιουργικά  την προσέγγιση της Ιστορίας και της Πολιτικής.

Μία από τις ευχάριστες μορφωτικές ασχολίες του ήταν η Ελληνική Μυθολογία και η Ελληνική Ιστορία, κάτι που μαρτυρά και το πλήθος των βιβλίων (σε αγγλικά, γερμανικά και νορβηγικά) που είχε στην βιβλιοθήκη του για τους τομείς αυτούς. Σε αυτούς τους τομείς διείδε τα αληθινά θεμέλια της Ευρώπης και του Πολιτισμού της. Το 1961 επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα με το πλοίο του και το πρώτο που έκανε ήταν να επισκεφτεί την Ακρόπολη των Αθηνών και τα άλλα μνημεία των Ελλήνων.

Μετά την συνταξιοδότησή του ασχολήθηκε με την πολιτική δράση, με έμφαση στην Ευρώπη των Εθνών, κάτι που διαφαινόταν στο πλήθος των δημοσιεύσεων του σε εφημερίδες και περιοδικά. Αυτή του η δράση του αντιμετώπισε  διώξεις των Ιδεών του από το ελεγχόμενο από σκοτεινές δυνάμεις κατεστημένο στην κεντρική Ευρώπη, που επέβαλε την δικτατορία της Πολιτικής Ορθότητος. Ομιλούσε άριστα την νορβηγική και την αγγλική (πέραν της μητρικής του) και έτσι ήλθε σε επαφή με πληθώρα Κινημάτων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο, που τον αντιμετώπιζαν με σεβασμό και διέβλεπαν στα γραπτά του την καθαρότητα της σκέψης ενός αληθινού στοχαστή, ενός πολιτικού στρατιώτη, όπως όριζε την έννοια ο μέγας Νομικός Καρλ Σμιτ.

Η παρουσία του στην Ελλάδα
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε επιλέξει την Ελλάδα και δη την Πελοπόννησο ως τόπο διαμονής του, όπως χιλιάδες ομοεθνείς του,. Από εδώ συνέχιζε την επικοινωνία με Ευρωπαίους αγωνιστές του Πολιτισμού της Ευρώπης μέσα από άρθρα και συμβουλές. Σε αυτά προέβαλε  τα σπουδαία διδάγματα της Ελληνικής Σκέψης,  της Φιλοσοφίας και της  Ιστορίας, που τις θεωρούσε ως έναν αληθινό θησαυρό για την θεμελίωση της Ευρωπαϊκής ταυτότητος του 21ου αιώνος. Παρά την ηλικία του, δεν κουραζόταν να γράφει και να συμβουλεύει νέους από πολλές χώρες  και να μεταδίδει ενθουσιασμό για την ανάγκη ενός πανευρωπαϊκού αγώνα, που θα διασώζει την επιβίωση και την πρόοδο της Φυλής και των Παραδόσεων. Παρακολουθούσε με μεγάλο ενδιαφέρον την πορεία κινημάτων και κομμάτων με εθνικό ή εθνικιστικό προσανατολισμό στην Ελλάδα.

Όσοι τον γνώρισαν, έβλεπαν σε αυτόν έναν αληθινά  σοφό και ζωντανό αγωνιστή ενός Πολιτισμού της Ευρώπης των Ιδεών  που κινδυνεύει σήμερα από την επιβολή μιας εχθρικής κουλτούρας, ενός σχεδίου κατοχής της Ευρώπης από δυνάμεις σκοτεινές και εξωευρωπαϊκές. Και αυτόν τον Καρλ Πόλατσεκ θυμόμαστε όσοι είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε και να ανταλλάξουμε σκέψεις και ιδέες. Μία μορφή από αυτές που μάχονται για το Πνεύμα με  όπλο την Αλήθεια και τον Πολιτισμό των Αξιών, μια μορφή βγαλμένη από την Ελληνική διαδρομή των Ιδεών και από την  φυλετική συνείδηση της Ευρώπης των Εθνών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *